Te-ai intrebat vreodata, in timp ce savurai cafeaua de dimineata servita in cesti de portelan, care este povestea materialului din care acestea sunt realizate?
Fie ca discutam de vase ornamentale,de cesti pentru ceai sau servicii de cafea, portelanul este un material ce a starnit mult interes de-a lungul istoriei, iar fabricarea portelanului are o istorie indelungata si interesanta. Pentru a intelege mai bine cum am ajuns sa apreciem si sa folosim portelanul, va trebuie sa aruncam o privire peste primele perioade in care acesta a fost realizat, sa aflam detalii despre fabricarea acestui pretios material.
Ce este portelanul?
Cu totii am folosit sau am vazut obiecte realizate din portelan, dar cati dintre noi stim ce este acest material? Portelanul nu este altceva decat un material ceramic, de o culoare alba si translucida, care este fabricat din caolin, cuart si feldspat. Procesul de fabricatie inseamna aarderea acestui amestec la o temperatura foarte ridicata, iar impreuna cu alte cateva elemente ce sunt adaugate amestecului, rezulta ceea ce stim astazi ca este portelanul.
Unde a fost realizat prima data?
Istoria portelanului este una surprinzator de indelungata. Primele obiecte din portelan dateaza din timpul dinastiilor chineze Shang si Zhou, mai exact incepand cu 1600 de ani i.Hr. Obiectele erau realizate dintr-un portelan nefinisat, fiind produse din caolin extras din zona raurilor Yang-Tze si Huang-He, cu o importanta comerciala ridicata. In timpul Dinastiei Han au aparut si primele vase realizate dintr-un portelan finisat, mult asemanator celui folosit si astazi. Portelanul a fost produs in China deoarece aceasta beneficia de zacaminte bogate in caolin (denumire ce provine din locul in care acest mineral se regaseste, mai exact localitatea Kao Ling)
Portelanul a cunoscut o perioada de avant si prosperitate in momentul in care au fost create si primele cuptoare de coacere. Acestea au aparut in timpul Dinastiei Song, fiind, totodata, si una dintre cele mai importante etape in dezvoltarea portelanului. In continuare, portelanul a inceput sa fie si pictat, devenind un element foarte important din punct de vedere artistic si estetic. Cuptoarele folosite pentru coacerea portelanului au devenit faimoase, cele mai cunoscute fiind cele ce purtat numele de: Ding, Ru, Ge, Jun si Guan. Se estimeaza ca intr-un astfel de cuptor puteau sa incapa chiar si 25.000 de produse din portelan.
Acest material a starnit curiozitatea chiar si primilor negustori ce au ajuns pe meleagurile Chinei, printre ei fiind sI cunoscutul Marco Polo. Tehnica producerii portelanului, respectiv procentul in care materialele folosite erau prezente, a dat nastere la multe intrebari si metode de a-l reproduce. Marinarii europeni prin comertul pe care acestia il realizau, au avut un rol deosebit de important, aducand in Europa primele piese de portelan. La inceput, portelanul era deosebit de apreciat, unic, iar valoarea sa era chiar echivalenta cu greutatea in aur. Foarte mult timp a si fost denumit „aurul alb”.
De cele mai multe ori, obiectele din portelan erau extrem de apreciate si din acest motiv erau oferite, ca daruri, regilor. Fiind atat de valoros, nu a durat mult timp pana au aparut si primele fabrici de portelan. Istoria primei fabrici dateaza chiar din anul 1710, in Saxonia, mai exact Meissen. De-a lungul anilor numarul acestora a continuat sa creasca. Au aparut fabrici si in Viena (1717), Vincennes (1740), Petersburg (1744), Napoli (1771) sau Copenhaga (1779).
Asadar, fabricarea portelanului a dat nastere unei adevarate industrii, fiind prezenta in toate zonele Europei.
Initial era folosit ca materie prima pentru vase ornamentale sau cesti de portelan, apoi datorita proprietatilor de care da dovada, astazi este folosit in industria electrica, fiind un bun izolator, in obiectele de laborator, precum si in tehnica medicala dentara. Portelanul are o istorie aparte si aduce un plus de eleganta ori de cate ori stam sa ne savuram ceaiul sau cafeaua.