Istoria unei legende – Rosenthal

Aurul alb a fost considerat dintotdeauna o culme a luxului. Desi oricine se poate gandi la po bijuterie, acest termen denumeste si…altceva. Aproape fiecare dintre noi are in casa o bucatica de « aur alb ». Ce-i drept, nu în caseta de bijuterii, ci în vitrină. Materializat sub forma unui obiect de porţelan. Căci cu măiestrie şi talent, porţelanul – în fapt, un bulgăr de pământ numit caolin – poate deveni la fel de valoros ca aurul.
Un nume de marca in elita producătorilor de porţelanuri este brandul Rosenthal, care, alături de Meissen, Limoges sau Sevres, sunt si astazi principalii producatori de portelan din lume.
Philipp Rosenthal s-a născut la Werl (Germania) in 1855, într-o familie de evrei. La vârsta de 17 ani emigrază în America unde, după ce lucrează cu ziua, se angajează la firma de porţelan Jacob Meyer Bros. Aici a lucrat 4 ani, timp în care şi-a însuşit multe cunoştinţe, după care s-a întors în Germania.
In 1880, pune bazele unei firme de pictură pe porţelan, pentru ca în 1889 să-şi deschidă propria fabrică de porţelan, la Selb. Lucrând în special pentru export, se dezvoltă destul de rapid şi în 1900, la celebra expoziţie de la Paris, câştigă medalia de aur pentru cel mai bun porţelan european. Primul obiect pe care l-a realizat a fost o scrumieră, dar în curând producţia s-a extins la servicii de masă din porţelan şi servicii de pahare din cristal.
Motto-ul său era „Numai prin cea mai bună formă şi decoraţie poţi să te aşezi în fruntea concurenţei”. În 1907 a fost primul din industria porţelanului care şi-a adăugat numele ca marcă. Astfel, pe toate piesele manufacturii este înscris cu litere cursive numele fabricantului, Rosenthal, despărţit de două săbii purtând în vârf o coroană. Philipp Rosenthal nici nu bănuia ce succes va avea şi, cu atât mai puţin, că obiectele realizate în atelierele lui de creaţie vor dăinui în timp şi vor fi foarte căutate de toţi colecţionarii şi iubitorii de frumos din toată lumea.
Majoritatea bibelourilor şi obiectelor din porţelan Rosenthal au un şarm aparte, o graţie proprie, o fragilitate şi o frumuseţe greu de descris în cuvinte. În atelierele lui au luat naştere zeci de mii de modele. A produs toată gama de porţelanuri, de la servicii de masă, vaze de flori, boluri ornamentale, bibelouri şi chiar obiecte electrocasnice precum filtre de cafea, radiatoare electrice, fiare de călcat, cu succes de piaţă datorită aspectului, cât şi funcţionalităţii.
Cele mai preţuite însă sunt obiectele de vitrină, respectiv bibelourile. A realizat din portelan aproape toate speciile de insecte, reptile, mamifere şi păsări existente. S-a bucurat de colaborarea cu artişti celebri, cum ar fi Henry Moore, Friedensreich Hundertwasser, Salvador Dali, Ernst Fuchs sau Helmut Andreas Paul Grieshaber, care erau într-o continuă competiţie şi, mulţumită lor, tot ceea ce a ieşit din manufactura lui se vindea la preturi imense.
In 1939 atelierele « Rosenthal » aveau deja 5500 de angajaţi. Istoria manufacturii a cunoscut însă şi ani dificili, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind închisă de nazişti. Fiul lui Philip Rosenthal, care se numea tot Philip, fiind student la Oxford, a decis să rămână în Anglia, unde s-a angajat în Legiunea Străină, apoi a revenit în Germania abia după terminarea războiului.
În 1950 s-a alăturat tatălui său şi au creat concernul Rosenthal AG. La 10 ani după preluarea fabricii, au deschis alte noi 8 sucursale cu peste 9.400 de angajaţi. Au fost aduşi designeri renumiţi care au creat noi şi îndrăzneţe modele. Printre cumpărătorii celebri s-au numărat Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, regina Sirikit a Tailandei şi regina Fabiola a Belgiei. În 1996, cel de-al treilea Philip Rosenthal s-a asociat cu designerul şi creatorul de moda Gianni Versace, iar după moartea acestuia cu sora lui, Donatella.
Rosenthal AG oferă produse în următoarele mărci:
• „Rosenthal Studio-line” – obiecte de artă din porţelan şi sticlă cu design avangardist
• „Rosenthal clasic“ – porţelan conceput clasic
• „Rosenthal Home Designs” – accesorii decorative pentru casă
• ” Rosenthal meets Versace” – obiecte de lux pentru masă din porţelan, marca Gianni Versace
Datorită numărului urias de modele şi a perioadei lungi de timp în care s-a fabricat, cât şi exportului masiv în peste 78 de ţări, acest porţelan deosebit este întâlnit destul de frecvent, inclusiv în ţara noastră. Cu toate acestea, Rosenthal continuă să fie un nume de primă mărime în domeniu, cu realizări şi piese excepţionale, dintr-un porţelan foarte fin, completat cu rafinate accesorii sau desene.

blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Email

info@lizardiart.com

Telefon

0747 081 190

Adresă

P-ta Republicii 10 Targu-Mures 540110

Contacteaza-ne

_