Istoria interesanta a tacamurilor

Câţi dintre noi cunosc însă epopeea tacâmurilor, modul în care au evoluat de-a lungul timpului?
Utilizarea la masă a lingurilor, furculiţelor sau a cutitelor, precum si oricare alt tip de tacâm, e o dovada de educatie, de normalitate, de civilizaţie, pe care o demonstreaza orice persoană cu cei şapte ani de-acasă.Nu există o dată precisă a invenţiei tacâmurilor, iar istoria consemneaza instrumente pentru servirea mesei, inca din vehci timpuri, desi nu de la inceput tacamurile au fost un semn de civilizatie.
Lingurile sunt printre cele mai vechi ustensile inventate de om. Spre deosebire de furculiţe şi de cuţite, care necesitau un oarecare efort de fasonare, lingurile veneau din natură, sub forma scoicilor. Ulterior, oamenii au utilizat oase ciolplite de animale ori au cioplit linguri din lemn. Vechii egipteni foloseau linguri de fildeş, lemn, sticlă, în cadrul ceremoniilor religioase.
Vechea Romă Antica folosea şi lingura, şi linguriţa, iar grecii se foloseau de linguri de lemn pentru a consuma găbenuşul ouălor fierte. Primele documente care atestă folosirea lingurii în Anglia datează din 1259, de pe vremea Regelui Eduard I. Lingura era folosită la ceremonia de înscăunare a regilor. Mai târziu, era dăruită la creştinare, drept cadou de botez. Cei mai bogaţi obişnuiau să dăruiască 12 linguri, simbolizându-i pe cei 12 apostoli. Până la apariţia furculiţei, oamenii îşi foloseau degetele şi se ajutau de linguri şi de cuţite. Descoperirile arheologice arheologice arată că furculiţa era folosită în Cultura Qijia (2400-1900 î.Hr.), pe teritoriul Chinei de azi. Trei milenii mai târziu, furculiţa a luat Drumul Mătăsii, făcându-şi loc în lumea occidentală – mai întâi, la Veneţia.
Furculiţele au fost folosite pentru prima oară în Veneţia de secol al XI-lea, la nunta principesei Teodorei Anna Dukaina. Zestrea nobilei mierese includea şi astfel de ustensile din aur. Temători de Dumnezeu, veneţienii au văzut în furculiţă un semn al diavolului. „În înţelepciunea Lui, Dumnezeu i-a dat omului furculiţe naturale – degetele. Prin urmare, este o insultă la adresa Lui să ne substituim degetele cu furculiţe din metal, atunci când mâncăm“, scria Petru Damiani, un prelat italian al vremii.
Cei care denigrau furculiţa nu ştiau că folosirea ei fusese menţionată şi în Biblie, în Cartea I a lui Samuel. Acolo, stă scris că ajutoarele preoţilor se foloseau de tridente (furci cu trei dinţi) ca să apuce carnea oferită ca jertfă. Asta nu i-a oprit însă pe reprezentanţii bisericii să demonizeze în continuare furculita. De altfel, demonizată era nu doar furculiţa, ci şi Teodora însăşi – care mai folosea şi şerveţele, pe deasupra! Doi ani mai târziu, când principesa Teodora murea din cauza unei boli necunoscute, explicaţia a fost fără echivoc: pedeapsă divină!
În lumea occidentală, furculiţa a fost multă vreme afurisită şi asociată cu decadenţa. Dar folosirea ei s-a generalizat în sec al XVI-lea, datorită Caterinei de’ Medici. Ea a fost cea care a popularizat furculiţa la mesele franţuzeşti, după căsătoria ei cu Henric al II-lea al Franţei. Popularitatea ustensilei a crescut şi odată cu schimbarea criteriilor de igienă.

Cutitele fost considerate şi arme, şi ustensile de bucătărie, din cele mai vechi timpuri. În Evul Mediu, prezenţa lor la cinele îmbelşugate era o ameninţare continuă. Asta nu atât din cauza caracterului beligerant al mesenilor, cât mai ales pentru că vinul şi berea erau cele mai folosite metode de hidratare. Cu privirea împăienjenită şi cu mâinile tremurânde, mesenii se răneau adesea, din greşeală, în timp ce încercau să tranşeze friptura sau să ducă feliile de carne la gură.
Când furculiţele au început să câştige în popularitate, cuţitul ascuţit n-a mai fost o necesitate în timpul ospeţelor. În 1669, Ludovic al XIV-lea al Franţei, zis şi Regele Soare, a decretat că e ilegală folosirea cuţitelor ascuţite la masă, aşa că le-a înlocuit cu unele mai late, rotunjite la vârf. De atunci până în zilele noastre, acesta e cuţitul acceptat alături de linguri şi furculiţă.

blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Email

info@lizardiart.com

Telefon

0747 081 190

Adresă

P-ta Republicii 10 Targu-Mures 540110

Contacteaza-ne

_