Povestea ouălor Faberge

Unele dintre cele mai faimoase si iubite bijuterii provin din Rusia si isi leaga renumele de familia imperiala a Romanovilor iar povestea lor începe în anul 1885. Atunci, ţarul Alexandru al III-lea a comandat o bijuterie în formă unui ou, pe care a făcut-o cadou soţiei sale, Maria Feodorovna, pentru a sărbători 20 de ani de la logodna lor. Aceasta prima bijuterie a fost creata de Peter Carl Faberge.
Oul a fost deosebit de apreciat iar creatorul sau, din acel an, a devenit bijutierul curţii imperiale şi a creat în fiecare an câte un ou-bijuterie, pe care ţarul îl oferea soţiei sale, cu ocazia sărbătorii de Paşte.
Ouăle lui Faberge sunt făcute din aur sau argint, cu pietre preţioase sau semipreţioase. In ziua de azi ele reprezinta chintesenta perfecţiunii, al luxului şi eleganţei. Aceste ouă Faberge se mai numesc şi ouă surpriză, pentru că în momentul când le desfaci găseşti ceva neaşteptat. Fiecare ou Faberge are o poveste legată de viaţa familiei imperiale ruse sau celebrează evenimente importante ale vremii.

Oua celebre

Cel mai faimos şi celebru este oul realizat în 1897, care onoreaza încoronarea ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea.« Coronation Egg », oul de la încoronare, a fost făcut cadou ţarinei, pentru a sărbători încoronarea ţarului. Este de culoare galben-citron, întrucât, la încoronare, ţarina purta o rochie de culoarea galbena şi în onoarea ei a fost făcut acest ou.
În interiorul oului se află o copie în miniatură, a trăsurii imperiale pe care ţarul a folosit-o la încoronare. Această trăsură a fost făcută în atelierele lui Faberge, dar sub supravegherea maestrului care crea trăsurile imperiale. Deşi faima casei Faberge se identifică cu numele lui, Peter Carl Faberge a fost mai mult un vizionar şi un creator, decât un simplu creator de bijuterii.
Perfecţiunea a atins-o şi oul „Standard Yacht”, realizat în anul 1909 din cristal transparent, aur şi email verde. Oul păstrează macheta vaporului imperial şi este străjuit pe fiecare parte de câte un vultur încoronat. Familia imperială a plecat într-o excursie cu vaporul. Pe drum au făcut un naufragiu. Şi atunci ţarina ar fi organizat evacuarea femeilor şi a copiilor care s-au urcat primele în bărci, făcând lanţuri de cearceafuri pe care coborau în barcă. Ţarina a fost ultima care a coborât din vapor. Şi ca omagiu pentru asta Faberge a făcut tot un ou surpriză, în interiorul căruia se află macheta acestui vapor.
Unul dintre ouăle Faberge celebre e creat în 1893 „in memoriam”. Oul se numeste „Caucaz Egg” şi are una dintre cele mai triste istorii. Este realizat din aur, email roşu, diamante şi are miniaturi pictate pe fildeş. Bijuteria cinsteşte memoria Marelui Duce George, fratele ţarului Alexandru al III-lea.
Acest ou a fost creat când fratele ţarului s-a îmbolnăvit de plămâni. Şi atunci el a fost dus în Caucaz, să stea la aer mai curat. A murit în Caucaz şi atunci a fost creat acest ou cu email roşu. Ulterior, i s-a sugerat lui Faberge să nu mai pună email roşu pe ouă, pentru că aducea aminte de acest ou Caucaz.
În 1916, când Primul Război Mondial a ocupat Europa, a fost creat oul „Steel Military”. Bijuteria se găseşte acum în colecţia arsenalului de la Kremlin. Ţarul Rusiei i-a cerut atunci lui Faberge, ca oul să nu fie nici din aur, nici din argint, nici cu pietre preţioase, pentru că momentele sunt tragice, ci să foloseasca un material foarte simplu şi realizat fără mare cheltuială. Şi atunci Faberge a făcut un ou dintr-un metal simplu de tot. A pus oul pe patru postamente care reprezentau patru bombe.
Şi oul „Marlborough Clock” are o poveste. În America, la începutul secolului, un mare bogătaş care se numea Vanderbilt, avea o fată, care era foarte ambiţioasă şi care a vrut neapărat să aibă un titlu nobiliar. Fata s-a maritat cu bunicul lui Winston Churchill, ducele de Marlborough. După căsătorie, fiind ducesă de Marlborough, cei doi au plecat în Rusia, fiind acceptata de aristocraţia rusă. Cu această ocazie ea a indragit creatiile lui Faberge, care i-a dedicat acest ou.
În afară de familia imperială, de celebrele bijuterii în formă de ou s-au putut bucură şi mari personalităţi ale vremii. Un mare admirator al lui Faberge a fost industriaşul Emanuel Nobel, nepotul lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, care a comandat în 1913 un „ou de gheaţă”. Nobel era un suedez care trăia în Rusia şi care a făcut o avere enormă. A intrat în aristocraţia rusă şi avea un palat superb la Sankt Petersburg. Fiind un om elegant de la natură, la masă, în faţa fiecărei doamne se găsea un ou Faberge. Oul pe dinafară era în forma de floare de gheaţă.
Peter Carl Faberge a fost un creator de geniu care a refuzat să se limiteze la tehnica prelucrării metalelor preţioase. El a făcut din bijuterie o artă şi a reuşit să-şi inscrie creaţiile între cele mai mari valori ale artei universale.

blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Email

info@lizardiart.com

Telefon

0747 081 190

Adresă

P-ta Republicii 10 Targu-Mures 540110

Contacteaza-ne

_