Vesela din sticla a devenit nelipsita din bucataria noastra Acest tip de vesela s-a integrat în viața noastră cotidiană, încât o percepem ca pe un produs de primă necesitate. Și acest fapt nu trebuie sa ne surrpinda deoarece sticla este practică, ieftină, durabilă, igienică si usor de intretinut. Vasele confectionate din sticla sunt frumoase și arată grozav în orice situatie, fie acasă, fie în momente festive
Avantajele preparării mancarurilor în vase din sticlă sunt diverse : sticla acumulează și reține căldura, mancarea nu absoarbe mirosuri străine, ceea ce permite păstrarea gustului, mirosului și culorii naturale a preparatelor preferate. Variatia de temperatură pentru utilizarea veselei din sticlă termorezistentă variază de la – 40 pînă la + 300 °C. Aceste vase pot fi utilizate atît în congelator pentru depozitarea produselor, cît şi în cuptor la gatit, dar și în cuptorul cu microunde.
În procesul de preparare al mancarurilor, este necesar să verificati daca vasul de sticla este termorezistent. Fiți atenți la ambalaj, dacă este indicat că vasele pot fi utilizate doar pentru cuptorul cu microunde, în acest caz nu le puteţi folosi în cuptor sau pe aragaz, chiar dacă sunt rezistente la căldură. Căldura din cuptorul cu microunde este distribuită uniform, spre deosebire de cuptor sau aragaz.
Comportamentul adecvat faţă de vesela din sticlă prelungește perioada de funcționare a vaselor și mentine aspectul frumos al acestora, de aceea este necesar să se respecte anumite reguli de îngrijire a veselei. Este recomandabil spălarea veselei din sticlă în apă fierbinte, la o temperatură de circa 50 – 60°C.
Pentru a păstra luciul veselei, gospodinele experimentate recomandă iniţial clătirea veselei în apă sărată cu adăugarea oțetului și apoi spălarea acesteia în apă simplă. Sticla trebuie uscată în uscător, pusă pe o coastă sau cu fundul în sus, după ce o ștergeți cu un prosop;
Pentru spălarea veselei din sticla, folosiți o perie moale. În procesul de spălare, la fel, puteţi utiliza o soluție de săpun, coji de ouă sau de cartofi. Sau puteţi lăsa vesela peste noapte într-o soluție cu sodă de mîncare; În cazul în care pe suprafața ceștilor sau vaselor de sticla s-a format o peliculă de culoare maro, aceasta poate fi îndepărtată cu ajutorul sodei. Inmuiaţi vasele într-o soluție preparată la o concentraţie de 1 linguriță de sodă pentru un pahar de apă şi lăsaţi peste noapte.
Vasele rezistente la căldură se spală ușor. Dacă pe aceasta s-a format un strat de resturi de mîncare, nu frecaţi vesela cu buretele metalic, ca orice altă sticlă. Pur și simplu fierbeți în vas soluția din săpun sau din oțet şi resturile de mîncare se vor înlătura foarte uşor. Vesela din sticlă poate fi spălată si în mașina de spălat vase, însă, dacă vasele au desene colorate sau modele in relief, trebuie să fiți foarte atenți, în acest caz vesela trebuie spălată atent numai cu mâna și după spălare ștearsă cu un prosop înmuiat în alcool pentru a păstra luciul acesteia.