Farfuria – obiect util, obiect de arta

Acest obiect atat de simplu si banal, farfuria – este cateodata suportul perfect pentru creativitate. Obiectul rotund sau oval, patrat sau dreptunghiular, este mereu prezent in fiecare gospodarie. In afara de rolul practic, farfuria poate ajunge la nivelul de obiect de arta. Există în acest moment o întreagă tendință în decorarea peretilor cu farfurii pictate, în care acestea sunt piese de rezistență.
Există farfurii-peisaj, farfurii-caleidoscop, farfurii-mandale, farfurii-portret, farfurii- mesaj. Multi colecționari, ar merge până la marginea pământului, pentru a achiziționa o farfurie rară, autentică, specifică unei zone sau culturi anume. Când a început, de fapt, moda farfuriilor?
Primele obiecte, destul de diferite de ceea ce numim noi acum farfurie, au apărut în perioada neolitica, atunci când oamenii abia au început să deprindă meșteșugul arderii lutului. Aceste obiecte aveau o formă neregulată și erau destinate păstrării hranei sau a lichidelor.
În timp, confecționarea și ornarea lor s-a transformat într-o adevărată artă, ea înflorind în special în țări ca Grecia Antică, Roma, dar și in culturi aparute pe teritoriul țării noastre. Farfuriile de porțelan, asemănătoare celor moderne, s-au inventat mult mai târziu, în China, prin anul 600 e.n.
Între timp, la curțile regale ale Europei mâncarea gătită era servită direct în niște scobituri, sculptate în mesele de stejar, vesela din ceramică fiind folosită mai mult în popor. În secolul al XIII-lea, mâncarea pe la curțile boierești era servită pe niște discuri groase de pâine. Abia în secolele XIV-XV au apărut primele farfurii de tablă și lemn. În casele mai bogate se foloseau tacâmurile de metal, inclusiv cele din argint sau aur. Manufacturierii germani din orașul Meissen, la începutul secolului XVIII, au făcut rost de secretele porțelanului chinezesc, transformându-și farfuriile într-un brand celebru. Până în zilele noastre porțelanul de Meissen este asociat cu luxul și cu un stil de viață elitist.
Colectionarea farfuriilor a inceput o data cu transformarea acestui obiect intr-unul de arta. Totul a început de la tradiția multor case regale de a-și premia supușii loiali la diverse aniversări, sau pentru merite deosebite, cu farfurii scumpe din porțelan, create special pentru asemena ocazii. Nu a trecut mult timp și pe la sfârșitul secolului XIX au apărut și colecționarii. A început vânătoarea de ”trofee”, printre cele mai valoroase fiind farfuriile pictate în gama alb-bleumarin, sau cele foarte vechi și rare.
Și cum cererea creeaza ofertă, iată că pe la mijlocul anilor 60 celebrul brand Lalique a scos pe piață primele farfurii-ornament, destinate exclusiv decorului. Această găselniță comercială s-a dovedit a fi de bun augur, aducând un suflu nou și proaspăt în arta decorațiunilor interioare. Acum această tendință este considerată foarte creativă , ingenioasă și modernă.
Farfuria decorativă a devenit în prezent un obicet de colectie destul de raspandit si iubit, cu rolul de a da informații despre personalitatea proprietarului, gusturile sale filozofia de viață, creând în același timp, un accent coloristic puternic într-un interior, exact ca un tablou sau un panou de perete.
Așadar,în prezent farfuriile ornamentale sunt, fără îndoială,un element decorativ de interior de mare efect. Mai mult decât atât, cu ajutorul lor putem transforma, rapid și nu foarte costisitor o încăpere anostă, clasică, într-una plină de culoare și personalitate.

blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Email

info@lizardiart.com

Telefon

0747 081 190

Adresă

P-ta Republicii 10 Targu-Mures 540110

Contacteaza-ne

_