Despre pahare

Sute de produse pentru uz profesional

In functie de necesitati, designul paharelor s-a transformat in timp, s-a nuantat, iar creatorii de sticlarie au incercat sa ofere o gama cat mai diversificata de pahare , potrivite pentru fiecare bautura. Paharul potrivit evidentiaza aroma si calitatile baturii. Este bine sa stii ce fel de pahar se potriveste fiecarei bauturi si s-o servesti in mod adecvat, fie ca esti cu prietenii acasa sau iei masa la restaurant.

Tipuri potrivite de pahare pentru diferite bauturi

Pahare pentru vin
Vinul se bea de obicei din pahare special create pentru diferite tipuri de vin in functie de culoare (rosu, alb, roze). Experienta degustarii unui vin de calitate trebuie insotita de alegerea unui pahar potrivit.
Paharele pentru vin roșu sunt mari, au cupa larga și picior inalt. Cele mai cunoscute pahare de vin roșu sunt de tip:
• « burgundy » pahare care au avantajul capcitatii mari. Pentru ca vinul ocupă o suprafata mai mare în pahar, va oferi arome mai intense
• « bordeaux » pahare care au cupa mai micuta dar imbunatatesc experiența gustului. Au piciorul mai inalt decât al paharului burgundy
Paharele numite « lalea », de vin alb sau rose sunt pahare mai mici ca cele folosite pentru vin rosu.
Deschiderea cupei este mica, pentru a permite pastrarea perfecta a aromelor delicate, specifice ale vinului. Aceste pahare mentin vinul rece pentru mai mult timp.
Paharele pentru vin spumant
Vinul spumant este bautura preferata la petreceri sau aniversari. Aceasta bautura trebuie sa ocupe, in pahar, o suprafata redusa pentru a-si pastra acidul si spuma . In consecinta, paharele de spumos sau sampanie au forma inalta si cupa ingusta, numindu-se « flute »
Pahare pentru cocktailuri
Cocktailurile se pot savura din orice pahar dar atunci cand doresti sa iti impresionezi musafirii cu un cocktail mai special, nu lasa paharele sa dezamageasca musafirii. Exista cateva feluri de pahare clasice pentru cocktailuri care pot fi folosite cu succes
Un astfel de pahar a devenit celebru, fiind creat special pentru scriitorul Hemingway, mare iubitor de cocktailuri. Se numeste Old Fashioned, este rotund, robust si fara picior. Paharele Coupette sau Margarita sunt o combinatie intre paharele flute și cupele folosite pentru sampanie. Cupa în trepte le face perfecte pentru servirea cocktailurilor cu fructe.
Paharele pentru Martini sunt celebre datorită cupei lor in forma de V și a piciorului inalt. Sunt folosite pentru a servi nu doar Martini, ci si alte cocktailuri sofisticate. Acest pahar a fost facut celebru de catre James Bond.
Pahare Cordial sunt pahare create pentru servirea lichiorului. Sunt mai mici decât paharele obisnuite cu o capacitate de doar circa 45 ml.
Pahare de tip Highball pentru cocktailuri non-alcoolice nu au picior, sunt inalte si inguste. Sunt folosite pentru servirea cocktailurilor, eventual gin tonic sau la amestec de rom si cola.
Pahare Hurricane au capatat numele după un cocktail faimos, servit în barul Pat O’Brien’s, din New Orleans. Sunt pahare cu picior, folosite la servirea cocktailurilor tropicale. Au capacitatea de circa jumătate de litru.
Pahare joase pentru lichior
Fac parte din setul minim necesar de pahare, de care ai nevoie atunci cand ai musafiri. Sunt joase, cu picior si au cupa în forma de palnie. Aceste pahare au capacitate mică, de cel mult 50 ml.
Pahare Glencairn pentru whisky
Acest tip de pahare a fost realizat prima oara de Glencairn Crystal Ltd din Scoția, special pentru whisky. Pe piata se vand din anul 2001. Capacitatea unui pahar Glencairn este de 175 ml. Cunoscatorii recomanda sa nu il umpli. Cantitatea ideala de whisky care ar trebui pusă într-un astfel de pahar este de 50 ml. Restul paharului e necesar pentru cuburile de gheata.
Pahare de tip balon, pentru brandy se numesc și pahare Sniffer și au fundul bombat, ca un balon, cu gura mica. Aceasta ingustare a bolului, în partea superioara, are un dublu rol. Menține bautura aromata pentru mai mult timp dar si permite sa iti incalzesti cu mana bautura.
Pahare in care se serveste tuica sunt pahare mici cu pereți grosi. Capacitatea lor e micuta, de obicei intre 30 – 50 ml. Cele mai multe sunt fabricate din sticla sau ceramică și se comercializeaza în seturi de 6 bucati
Pahare de shot-uri
Shot-urile sunt bauturi tari care de obicei se beau dintr-o singura inghititura. Prin urmare, capacitatea unui pahar pentru shot-uri trebuie sa fie de circa 30-50 ml.
Pahare de bere
Indiferent de tipul de bere, vei bea cu mai multa pofta bautura aromata si racoritoare atunci cand alegi paharul potrivit.Cele mai cunoscute tipuri de pahare de bere sunt urmatoarele :
• Paharul Pilsner
Este un pahar de forma conică, e inalt și suplu. E ideal pentru berile simple, tari, puternic acidulate si colorate. Deschiderea generoasa din partea de sus ajuta la metinerea gulerului de spuma.
• American Pint
Un astfel de pahar are forma unui cilindru ingustat spre baza. Este poate cel mai cunoscut pahar de servit berea si are o capacitate de 473 ml.
• Imperial Pint
Acest pahar are capacitatea de 568,2 ml. Creează o bula în partea superioara ca sa patreze aroma atunci cand bei. Orice bere poate fi baută din acest pahar, dar englezii si irlandezi o folosesc pentru berea stout.
• Halba de bere
Binecunoscuta halba este inalta, cu pereți grosi si cu toarta. A fost creata astfel pentru a mentine berea rece pentru mai mult timp si pentru da noroc mai usor decat cu paharul.

blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Email

info@lizardiart.com

Telefon

0747 081 190

Adresă

P-ta Republicii 10 Targu-Mures 540110

Contacteaza-ne

_