Atunci când este vorba de masă servită la restaurant, este de folos să știm cum să folosim paharele la masă. În dreptul fiecărui invitat pe masă se așează maxim cinci pahare. La o masă formală, numărul minim de pahare este trei.
Aranjarea paharelor se poate face :
• în linie dreaptă orizontală sau oblică
• în triunghi
• în formă de diamant.
Paharele sunt aranjate pe masă în ordinea folosirii. Paharul pentru apă este situat în dreptul cuțitului pentru carne. Este un pahar reper. Paharul de vin alb este situat în dreapta paharului pentru apă. Paharul de vin roșu este situat în dreapta paharului pentru vin alb.
Paharul pentru șampanie este situat în partea dreaptă spate a paharului pentru apă. Șampania se servește la desert. Paharul pentru băutura aperitiv este situat în dreapta față a paharului pentru apă.
Dimensiunea paharului de vin roșu este mai mare decât cel al paharului de vin alb pentru că aromă vinului să ia amploare în pahar. Paharul de vin nu se umple niciodată. Aromele au nevoie de spaţiu că să se dezvolte. În principiu, vinul se toarnă până la diametrul maxim al paharului. Paharele de vin alb, roșu, apă și șampanie se țîn de picior.
Există două posibilităţi:
• fie plasaţi toate degetele pe piciorul paharului
• fie prindeţi paharul de talpă, folosind degetul mare, arătătorul şi mijlociul.
Aveți grijă că toate degetele să fie lângă pahar. Nu țineți degetele în aer. Dacă îl ținem de cupa, băutura se va încălzi, iar gustul va avea de suferit.
Pentru că aromă coniacului este mai plăcută atunci când acesta este servit călduţ sau la temperatura camerei. paharul cu coniac se ține în palmă, între degetul inelar şi cel mijlociu. Scopul este acela de a-i păstra temperatura.
Dacă, de exemplu, nu dorim să consumăm vin alb, nu vom întoarce paharul cu gură în jos. Când chelnerul se apropie, așezăm mâna deasupra paharului spunând nu, mulțumesc.